DEK duikt in het Diep

Vormt aftrap Eikoerei de opmaat naar de Olympische Spelen in Tokyo?

De Olympische Spelen in Rio zijn voor de Nederlandse zwemploeg teleurstellend verlopen. Alleen het zwemmen in open water werd een eclatant succes met een gouden medaille bij zowel de heren als de dames. Zo’n schitterend resultaat geeft natuurlijk een enorme boost aan het zwemmen in open water en het valt dan ook te verwachten dat tal van talenten in de dop zich de komende jaren zullen toeleggen op dit specialisme.

In dat kader vormt de start van het zaterdagprogramma van Eikoerei wellicht de opmaat tot iets moois. Zwemvereniging De Eerste Kolk duikt namelijk in het Diep (thema van deze editie van Eikoerei). De zwemmers en zwemsters zullen vanuit het Diep de buitenhaven in zwemmen, door de Sas, om in de binnenhaven een bel te luiden en daarmee het startsein te geven voor de rest van de feestelijkheden op en rond het Havenplein.

Bij het zwemmen in open water zijn er twee factoren die roet in het eten kunnen gooien; de temperatuur, vooral ook van het water, en de waterkwaliteit. Dat geldt ook voor ‘Duiken in het Diep’. Graag wil de organisatie van Eikoerei op deze sportieve en ludieke manier de band tussen ‘t Diep’ en ‘Gaellemuun’ accentueren, maar de veiligheid en de gezondheid van de zwemmers en zwemsters staat voorop. Maar, ijs en weder dienende, belooft het een prachtig spektakel te worden, zo’n groep zwemmers die de golven van de buitenhaven trotseert. Weer eens wat anders als zo’n baai in Rio de Janeiro. DEK en de werkgroep Eikoerei hopen op een flinke publieke belangstelling; de zwemmers verdienen dat!!