dwangarbeid is thema herdenkingsbijeenkomst 11 mei

 

thema avond dwangarbeid 110516, fabriek Hildesheim

Zomaar een oude fabriek. Of toch niet???

SCEG en de Meente organiseren avond rondom thema dwangarbeid.

Een foto van vroeger van een oude fabriek. Een fabriek ergens in een bosrijke omgeving, die waarschijnlijk maar weinig mensen vandaag de dag iets zal zeggen. Maar misschien dat er toch nog enkele inwoners van Genemuiden zijn voor wie die foto weer allerlei herinneringen naar boven haalt. De fabriek lag in de buurt van Hildesheim en was voor een aantal plaatsgenoten de plek waar ze gedurende de oorlogsjaren gedwongen tewerkgesteld werden. Werken, ver van huis, als dwangarbeider in de Duitse oorlogsindustrie.

Dat gedwongen werken vond overigens niet alleen in Duitsland plaats. Relatief dichtbij was de Baustelle, waar tientallen Genemuidenaren gedwongen werden te werken aan een Duitse verdedigingslinie tegen de oprukkende geallieerden. En ook veel verder van huis, in het bezette Nederlands-Indië werden mannen onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen te werken, bijvoorbeeld aan de Birmaspoorlijn.

Over al die aspecten van Arbeitseinsatz en dwangarbeid gaat het op woensdag 11 mei.
SCEG en Stichting de Meente Welzijn organiseren dan de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst die zal worden gehouden in de Stadskamp in de Meente. De avond begint om 19.30 uur en zal uiterlijk om 22.00 uur worden afgesloten. De toegangsprijs bedraagt € 2,50 en dat is inclusief een kop koffie in de pauze.