Eikoerei staat in de steigers!

Volop activiteiten tijdens Eikoerei

Streektaalfestival Eikoerei kiest voor de derde editie voor een grote tent op het Havenplein. “Twee keer zat het weer niet mee, daarom gaan we nu voor zekerheid”, zegt Sander Brouwer, die namens SCEG als voorzitter van de werkgroep Eikoerei aan de organisatie werkt.
In de tent op het Havenplein is een optreden van Gé Reinders met de muzikanten van Hasselts Fanfare ongetwijfeld één van de hoogtepunten.
Eikoerei wisselt de laatste jaren stuivertje met Genemusiment. De ene derde zaterdag van september is het Genemusiment, de andere Eikoerei. De potentie van het evenement bleek al twee keer, maar het weer zat tegen. Met een tent op het Havenplein staan bezoekers nu zeker droog. “In de tent vinden diverse optredens plaats en de lokale horeca zorgt voor een mooi culinair aanbod.
Om 17.00 uur treedt Gé Reinders op, bekend van het nummer Bloasmuziek. Maar ook daarvoor  en daarna zijn er prachtige optredens, onder meer van Juust dat voor de gelegenheid ook een soulset speelt.”
Twee jaar terug waren er activiteiten in het hele centrum van Genemuiden. Dit jaar kiest de organisatie voor een compacter parcours. Naast het Havenplein is er veel te doen in het Historisch Centrum, ’t Olde Staduus en woonzorgcentrum De Meente. Ook het Tapijtmuseum opent haar deuren. “Het Olde Staduus richten we in als filmzaal en er zijn theatervoorstellingen. Op het bordes vindt iets bijzonders plaats: onder leiding van Het Oversticht kunnen kinderen daar archeologische opgravingen verrichten.”
Wie meer wil weten over archeologie kan ook terecht in het Historisch Centrum. Daar geeft Jos van Dalfsen een aantal lezingen over dat onderwerp. Ook zijn er exposities over ’t Diep (het centrale thema van het evenement), het Zwartemeer en de biezenoogst. Bovendien houdt HCG een voorwerpenquiz. De medewerkers organiseren ook de kinderspelen op het Havenplein. Ook in de Grote Kerk (koren en Zingend naar de Zondag) en De Meente (muziek en film) zijn weer volop activiteiten tijdens Eikoerei. De Vijf Gebroeders vaart met verhalenvertellers naar de biezenvelden.
Bijzonder wordt ongetwijfeld de opening van het zaterdagprogramma. Leden van DEK zwemmen zaterdagmiddag namelijk de binnenhaven in.

Eikoerei is overigens ook al op vrijdagavond. Voormalig Tweede Kamerlid Arie Slob (nu directeur Historisch Centrum Overijssel) opent dan deze grote publieksavond waar onder meer een taalspel op de agenda staat alsook de bekendmaking van de uitslag van de verkiezing van het mooiste Gaellemuniger mens-woord.