Lezing over de melkfabriek

Op donderdagavond 24 oktober 2019 organiseren SCEG, ’t Olde Staduus en de Bibliotheek gezamenlijk een lezing over de voormalige ‘melkfabriek’.
Gert-Jan Westhoff, die onlangs zijn boek ‘Bron van Welvaart’ over de voormalige Genemuider zuivelfabriek publiceerde, zal aan de hand van beeldmateriaal vertellen over het ontstaan, de bloei en de teloorgang van de coöperatieve zuivelvereniging.

Aan het eind van de 19e eeuw vatten de Genemuider boeren het plan op om niet langer elk voor zich, maar samen op industriële wijze zuivel te gaan bereiden. Er kwam een eerste fabriek, die in 1930 door een modernere werd vervangen. Toen na de tweede wereldoorlog de welvaart en mechanisering toenam en bedrijven grootschaliger werden ontstond de noodzaak tot samenwerking met naburige zuivelfabrieken en werd in 1964 de Vecolac opgericht. Daarna werd de Genemuider fabriek al snel gesaneerd. Met de verkoop van de gebouwen en de sloop van de pijp in 1968 waren de activiteiten van de zuivelvereniging in wezen beëindigd.

Westhoff zal deze avond vertellen over de problemen die de mannen van het eerste uur moesten overwinnen en wat de invloed was van landelijke en soms wereldwijde ontwikkelingen op het functioneren van de zuivelfabriek. Uniek beeldmateriaal toont hoe de boter en de kaas werden gefabriceerd en natuurlijk komen werknemers en bestuursleden voorbij.

Na de pauze gaat Westhoff in gesprek met de aanwezigen. Er kunnen vragen worden gesteld maar ook aanvullingen op zijn relaas worden gegeven en verhalen worden verteld. Ook heeft Westhoff zelf nog een aantal vragen waar hij graag antwoord op wil hebben. Verder blijft hij op zoek naar voorwerpen die verband houden met de zuivelfabriek. Te denken valt daarbij aan alle mogelijke documenten (van aandelen tot verslagen, kalverschetsen, certificaten enz.), verpakkingsmateriaal, Vecolac-botervloot enz.

Tijdens deze avond zal Westhoff ook een kleine expositie van al in zijn bezit zijnde materialen inrichten. In de pauze en na afloop wordt het boek ‘Bron van welvaart’ en ook andere werken van Westhoff te koop aangeboden.

De avond vindt plaats in ‘t Olde Staduus, begint om 19.30 uur en de entree bedraagt € 3,50 incl. een kop koffie/thee met wat lekkers in de pauze.