lezing over Noord Korea; een tip van de sluier opgelicht

Noord Korea is een land met ruim 25 miljoen inwoners. Toch zal het velen van ons moeite kosten meer dan één van die inwoners bij naam te noemen. Kim Jong-un mag dan nog wel een bekende naam zijn op het wereldtoneel, en Pyongyang mag dan misschien worden getransformeerd in een ‘socialistische sprookjesstad’, dat vertelt allemaal maar heel weinig over het leven van alledag, zoals de gemiddelde Noord-Koreaan dat beleeft. Mondjesmaat bereiken ons beelden uit Noord-Korea, waarbij voortdurend de vraag moet worden gesteld vanuit welke bron en met welk doel deze berichten worden verspreid. De vraag dringt zich dan ook op: ‘Wat is mythe en wat is werkelijkheid? En kunnen we die werkelijkheid eigenlijk wel kennen?”

Over dit onderwerp komt op donderdag 7 november Marc Roth een lezing houden in d’Overtoom in Genemuiden. Hij beschikt niet alleen over een uitgebreid aantal anekdotes, maar ook over foto en filmmateriaal dat nog maar weinig mensen hebben gezien. Zelf heeft Marc relatief veel gereisd door Noord Korea, waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook hij vaak met meer vragen terug kwam dan waarmee hij was vertrokken. Want het blijft een buitengewoon mysterieus land.

Een aspect, waar tijdens de lezing zeker bij zal worden stilgestaan is de kunst. In Noord Korea betekent dat ‘de socialistisch realistische kunst’, de enige toegestane kunststroming. Kunstenaars worden jarenlang opgeleid en er wordt scherp geselecteerd op kunstenaars die het best in staat zijn de ideologie van de Koreaanse Arbeiderspartij te verbeelden. Voorbeelden van deze kunstuitingen komen uitgebreid langs in de lezing, die ongeveer twee uur (inclusief pauze) zal duren.

De Bibliotheek Zwartewaterland, d’Overtoom en SCEG hebben de handen in elkaar geslagen voor de organisatie van deze lezing, die om acht uur zal beginnen. Voor € 3,= kan iedereen erbij zijn en daar is dan ook nog een kop koffie of thee bij inbegrepen. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar op tijd komen wel want de organisatie wil graag stipt om acht uur beginnen. U bent van harte uitgenodigd.