LEZING RAADSTAFEL

Altijd al willen weten hoe het nu precies zit met de oude Raadstafel uit Genemuiden?

Dan is 25 januari 2016 uw kans. Die avond vertelt GerritJan Westhoff het verhaal over de tafel die in 1895 door verkoop uit Genemuiden verdween. Aan de hand van foto’s volgt u de locaties waar de tafel vanaf 1645 heeft gestaan. Ook maakt u kennis met kamper Evert Ekker en de kunstenares Lucie Ekker – van Dam van Isselt. Zij kochten de tafel en gebruikten die in Oosterbeek. Uiteindelijk kwam de tafel in Veere te staan. Mevrouw Barbara Ekker – Kipreos uit Amerika herinnert zich nog dat de tafel destijds in Veere in de woonkamer stond en voor alledaagse bezigheden werd gebruikt. In 1938 verkocht Evert Ekker, kleinzoon van de eerder genoemde Ekker, de tafel op een veiling in Dordrecht. Het Rijksmuseum wist er de hand op te leggen. Het is misschien wel dankzij die aankoop dat we die tafel nu nog steeds kunnen bewonderen.

raadstafel genemuiden

En aan die tafel valt veel te bewonderen. Aan de hand van de versieringen maken we kennis met het Hollands Classicisme, een toonaangevende stijl in het midden van de Gouden Eeuw. Het blijkt alles te maken te hebben met de bouw van het Amsterdamse paleis en het Mauritshuis in Den Haag. Een nauwkeurige vergelijking met meubels uit plaatsen als IJsselmuiden (1647), Kampen, Zwolle, Meppel en Hattem geeft een goede indruk van de fraaie uitvoering van ‘onze’ tafel.

 

Wie meegenomen wil worden in dit verhaal is maandag 25 januari 2016 om 19.30 uur van harte welkom in de Meente te Genemuiden.

Toegang € 2,50