Verslag Genemusiment 2015

Genemusiment, een gezellige dag met veel muziek en cultuur

Inmiddels een traditie in de maand september. Genemusiment, een muzikale, culturele dag. Dit jaar was het een bijzonder jaar, want het was alweer de 10e editie. Zaterdag stond het centrum van Genemuiden bol van de activiteiten. Op heel veel plaatsen was iets te doen en te beleven.

Genemusiment.4

Zaterdagmorgen begonnen de stadsomroepers al vroeg met het omroepen van deze bijzondere dag. De opening van de dag was op het Havenplein voor ’t Olde Staduus. Helaas regende het bij de start van Genemusiment flink. Maar iedereen was optimistisch, buienradar gaf aan dat het al snel droog zou worden en dan de rest van de dag zou blijven. Burgemeester Eddy Bilder gaf met het bevrijden van de duiven het startsein voor de 10e Genemusiment. “Ik werd vanmorgen wakker met de visrokers voor de deur. De hele dag is zoals altijd weer super goed georganiseerd. Als ik een minpuntje moet noemen: het is zo goed als onmogelijk om alles te zien vandaag. We gaan een geweldige dag beleven”, aldus een enthousiaste Bilder.

Binnen een uur na het startsein van Genemusiment werd het inderdaad droog en kwam de zon er zelfs door. Ook dit jaar kwam het publiek in grote getale naar Genemuiden om te genieten van alles wat er geboden werd. Met het Havenplein als centraal middelpunt, was er op verschillende locaties van alles te beleven. Op het speciaal hiervoor ingerichte terras, kon men terecht voor een kop koffie met iets lekkers. Gezellig met elkaar bij praten en ondertussen luisteren en kijken naar wat er omheen gebeurt. Op het Havenplein was van alles te beleven. Op het speciale podium traden onder andere Frank en Vrij, Living Water, Anders dan Normaal, Herbert and The Roadhouse Ramblers en dansgroep MixMove op.

In de haven van Genemuiden lagen verschillende prachtige boten, zoals onder andere sleepboten, vissersboten, zeilboten en het turfschip “de 5 gebroeders”. Aan de Oosterkaai zoals gebruikelijk de visrokers. Zalm en paling werden gerookt. De vis vond gretig aftrek bij de bezoekers van Genemusiment.

Overal door de stad hingen feestslingers die de route aangaven naar alle locaties waar iets te doen of te beleven was. Op de feestlocaties hingen gele banieren met de muzieksleutel ‘G’ uit Genemusiment. Bijzonder dit jaar was de Technomobiel (van OTIB), een grote bus met de nieuwste technische snufjes. Publiekstrekker was ook de Solarauto die op zonne-energie rijdt van de TU Delft en het zelfgemaakte vliegtuig van Jan van Wendel.

In de Hervormde kerk was een speciaal moment ingelast voor zingen met bovenstem. De Genemuider bovenstem is sinds 2013 erkend als immaterieel erfgoed. Mannenkoor Stereo, Janine Beens en muziekensemble Create Cantus traden ook allemaal op in de kerk. “Prachtig, een geweldig programma, genieten”, reageerde een bezoeker.

Natuurlijk was ook dit jaar de Meente betrokken bij Genemusiment. Urker dirigent Jan Bode wist de sfeer er goed in te krijgen met het zingen van allerlei bekende liedjes van ‘vroeger’. Kortom er was zaterdag zoveel te doen, dat één dag eigenlijk tekort was om alles te zien en te beleven. “Deze dag vind ik eigenlijk nog leuker dan de Biestemerk”, bekende een andere bezoeker.

Bronvermelding: de3watersteden.nl

Klik op onderstaande links voor foto’s verslagen en video’s

http://www.breman.net/genemusiment/

http://www.genemuidenactueel.nl/2015/09/19/genemusiment-toch-weer-een-fantastische-dag/