Volop activiteit in HCG tijdens Genemusiment

Het Historisch Centrum Genemuiden, aan de Hoek 27, is een museum van formaat. Naast een stijlkamer uit het begin van de 20e eeuw, een keukentje, een origineel vooroorlogs winkeltje en een timmermanswerkplaats, is er een permanente expositie over de geschiedenis van Genemuiden. Deze expositie schenkt aandacht aan alles wat maar met het verleden van Genemuiden te maken heeft: bodemvondsten, gebruiksvoorwerpen, plaatselijke curiosa, enz.
In de documentatieruimte bevinden zich veel foto’s, oude kranten, boeken, aktes, tekeningen, enz.

Tijdens en rond Genemusiment komen daar nog diverse activiteiten bij.

Zo is er ’s morgens een stadswandeling, waarbij u onder leiding van een gids veel informatie krijgt over (de geschiedenis van) Genemuiden. U komt op plekjes waar u misschien nooit bent geweest. Ook brengt u dan een bezoek aan de oude begraafplaats aan de Blokhuisweg waar u onder andere wordt geïnformeerd over tradities rondom overlijden en begraven.

’s Middags brengen leden van de Taelkrink in de tuin van het HCG verhalen en gedichten in het plaatselijk dialect ten gehore.

Vóór het HCG zijn oude ambachten te zien en staan er kramen waar men voorwerpen/ producten uit Indonesië kan kopen. Deze ambachten sluiten aan bij de expositie die het museum van 16 september tot en met december 2017 op de bovenverdieping organiseert over een bijzonder gebied in de Noord-Molukken, waar eilandjes liggen met namen als Geelmuiden, Hasselt, IJsselmuiden en Hattem.

In de steeg is te zien hoe vroeger (en misschien door sommigen nu nog wel) de was te drogen werd gehangen aan de “kniepliende”.

Kortom:  volop te ontdekken, zien en beleven.